Welkom in de

Heemparken

Ontdek, Dwaal en Geniet, in deze betoverende Groene Oase in de Randstad, Drie sfeervolle Parken die zeker een bezoek waard zijn. De Parken zijn speciaal ontworpen…….

LEES MEER…

Actueel Heemparken Nieuws

Lenteconcert in de Heemparken

 

Iedereen die nu s’ ochtends in de heemparken wandelt kan genieten van een prachtig concert van vogelgeluiden. Koolmees, pimpelmees, merel en zanglijster zijn weer volop te horen. Maar de echte lenteboodschapper is toch wel de tjiftjaf. Deze kleine zangvogel is sinds begin maart weer de hele dag te horen waarbij hij zijn eigen naam roept;” TJIFTJAF !“dus!  

Hoe opvallend de zang ook is, zo onopvallend is het vogeltje zelf. Hij heeft een overwegend groenbruine kleur en op een lichtgekleurde streep bij zijn ogen na verder geen opvallende kenmerken. Hij zit meestal hoog in de bomen te zingen en daar scharrelt hij ook zijn voedsel, bestaande uit kleine insecten en larven, bij elkaar. Broeden doet hij echter op de grond. We zien hem in de loop van het voorjaar vaak met voedsel in zijn snavel onder rijsbesstruiken of hangende zegges verdwijnen waar hij zijn nest met jongen onder heeft verstopt. De meeste tjiftjafs trekken aan het einde van de zomer naar Frankrijk en Spanje maar er blijven er ook steeds meer in Nederland. Deze komen de laatste jaren de zachte winters wel door en hebben in het vroege voorjaar de eerste keus bij het vinden van een territorium. Toch is het een gok om te blijven; als er toch nog een koude, sneeuwrijke periode aanbreekt krijgen ze het moeilijk.  In dat geval zijn de trekkende tjiftjafs weer in het voordeel. 

Een heel andere vogel, groter en veel kleurrijker dan de tiftjaf maar met een onopvallende zang is de appelvink. In de vroege ochtend is hij nu vaak te horen met zijn zang vol getik en zacht gepiep.  Hoewel het erg mooie vogels zijn zijn ze toch moeilijk te zien. Ze zijn vrij schuw en zitten vaak hoog in de bomen waardoor je vaak alleen hun silhouet ziet.  Het opvallendst aan de appelvink is wel zijn enorme snavel; hij wordt ook wel “pittenkraker” genoemd. Die snavel is namelijk zo krachtig dat hij er zelfs kersenpitten mee kan kraken! Deze vinkensoort doet het tegenwoordig goed in West Nederland; de aantallen nemen toe . Waar je ze vroeger vooral in Oost- en Zuid Nederland en op de Veluwe in oude bossen zag zie je ze nu ook in Amstelveen in de heemparken, het Broersepark en het Kruiskerkpark. De oorzaak ligt waarschijnlijk vooral in het ouder worden van het bomenbestand in de gemeente.  

Ook de boomklever is een echte bosvogel die als gevolg van het ouder worden van de bomen in de gemeente in aantal toeneemt. Hij is erg kleurrijk; lichtblauw van boven, oranjebruin van onderen en met een zwarte oogstreep.  Behalve door zijn mooie verenkleed valt de boomklever ook op door zijn zang; een hoge fluittoon die hij vaak herhaalt terwijl hij op een opvallende plek in een boom zit. Zijn voedsel bestaat uit zaden, noten en insecten. De zaden en noten worden vaak vastgezet in de bast van een boom waardoor ze die met hun krachtige snavel kapot kunnen pikken. Ze gedragen zich op voedertafels vaak als kleine luidruchtige patsertjes die andere vogels, zelfs als ze groter zijn dan zijzelf makkelijk weg jagen. Buiten luidruchtig en assertief kunnen ze ook heel handig zijn. Zo was er een aantal jaren geleden in De Braak een uilennestkast waar een boomklever dagenlang mee bezig was.  De invliegopening was vrij groot zodat er een bosuil doorheen paste maar toch had de boomklever bedacht daar zijn nest in te bouwen. Hij metselde het gat net zo lang op met klei totdat er een klein gaatje overbleef waar de boomklever net zelf in paste! 

Tenslotte is er nog een vogelsoort die in deze tijd erg opvalt door zijn lachende roep; de groene specht. Roffelen, zoals de grote bonte specht nu veel doet , hoor je de groene specht niet veel doen. Het is een prachtig beest met een mosgroene rug en mooie contrastrijke kop. Hij is vaak op de grond op zoek naar mieren; zijn hoofdvoedsel.  Hij broedt in holten in bomen die hij zelf uit hakt. Eind maart tot begin april hoor je hem veel maar als hij eieren heeft gelegd hoor je hem bijna niet meer. Om de lachende roep te horen moet je wel vroeg uit de veren. 

 Dit is trouwens toch een goed idee want de parken zijn s’ochtends vroeg op hun mooist!  

Komt dat zien ! 

 Rene Reekers - Heemparken Amstelveen

 

 - Gemeente Amstelveen - Gemeente Aalsmeer

 

Copyright ©2015 Gemeente Amstelveen. Design by Vmediagroep