


Elke maand belichten we een plant
De Plant En Zijn Verhaal – Herfst vruchten
In de heemparken van Amstelveen staan veel struiken en bomen die mooie vruchten dragen en hiermee kleurrijk het begin van de herfst welkom heten. Altijd goed door vogels bezocht en opvallend door zijn mooie lichte groeivorm en sierlijke bladeren is de Lijsterbes, Sorbus aucuparia. Er zijn in de parken verschillende plekken waar deze bomen in groepen staan en nu met hun oranje-rode bessen in trossen al van ver te zien zijn.
Ook opvallend in deze periode van het jaar zijn de grote bottels van Hondsroos, Egelantier en Duinroos. Anders dan de meeste gecultiveerde rozen die in veel tuinen te vinden zijn, staan in de heemparken de botanische ouders, die in de zomermaanden een mooi gezicht voor de bezoekers zijn en daarnaast met hun nectar en fruit ook voor insecten en vogels van belang zijn.
Een wat minder bekende, en (zo blijkt uit de geschiedenis) ook soms niet geliefde, besdragende plant die tegenwoordig soms nog het landschap siert, is de Zuurbes [Berberis vulgaris]. Bekender is de regelmatig in het openbaar groen aangeplante Japanse Zuurbes, Berberis thunbergii. Net zoals bij zijn Aziatische variant is de combinatie van de blauwgroene, eironde bladeren met de sterk contrasterende, knalrode bessen een lust voor het oog. De inheemse Zuurbes, Berberis vulgaris is een plant van open, meestal kalkrijke, zonnige plekken en in het wild dus vooral in Zuid-Limburg en soms langs riviergebieden en (kalkrijke) zandstreken te vinden. In Europa is deze plant nogal veel verspreid; van Schotland over de Baltische landen tot in het middellandse zeegebied is de Zuurbes te vinden. Het is een plant die wel regelmatig door andere, sneller groeiende planten overwoekerd wordt. Naast concurrentie met andere planten heeft ook de mens een veelal negatief effect op deze plant gehad: de Zuurbes is een waardplant voor zwarte en gele roest: schimmels die schade kunnen veroorzaken in de graanteelt. De Zuurbes werd dan ook in agrarische gebieden veelal verwijderd.
Wel is het ook zo dat het geel gekleurde hout voor het verven van textiel en de (licht giftige) bessen nogal in recepten gebruikt werden. Maar het blijft het een, in Nederland, weinig bekende plant die juist in deze tijd van afname van soortenrijkdom meer aandacht verdient. In de Amstelveense heemparken zijn nu duidelijk ook de esthetische redenen hiervoor te zien!
Maar hierbij nodig ik u uit om zelf te kijken hoe mooi al die verschillende bessen kleuren hier in het park.
P.S. Hou deze website goed in de gaten, maar vergeet ook niet onze Facebook te liken