Welkom in de

Heemparken

Ontdek, Dwaal en Geniet, in deze betoverende Groene Oase in de Randstad, Drie sfeervolle Parken die zeker een bezoek waard zijn. De Parken zijn speciaal ontworpen…….

LEES MEER…

Actueel Heemparken Nieuws

Ringslangen in Amstelveen

 

Nu het eindelijk zomers weer geworden is worden er regelmatig ringslangen gezien in Amstelveen en Aalsmeer. De ringslang is de grootste slang van Nederland en kan tot 1.20 m groot worden.  In tegenstelling tot de 2 andere Nederlandse slangen; de adder en de gladde slang, heeft de ringslang ronde pupillen. Ze zijn niet giftig en bijten zelfs niet als ze vastgehouden worden.  Ze zijn duidelijk te herkennen aan twee gele en zwarte vlekken achter de kop.

In de heemparken van Amstelveen worden ze ook vaak gezien in deze tijd. Soms liggen ze te zonnen, op de oevers of op de bladeren van een waterlelie.  Omdat het koudbloedige dieren zijn hebben ze de warmte van de zon nodig om actief te kunnen worden. Ze worden ook vaak zwemmend gezien. Je ziet dan meestal alleen de kop boven water uit steken en als het water helder genoeg is zie je de rest van het slangenlijf kronkelen onder water. Vooral onder water kunnen ze erg snel zwemmen. Dat moet ook wel omdat ze onder andere kleine visjes eten die razendsnel door het water kunnen schieten.

Ringslangen jagen zowel boven als onder water op vis, salamanders, kikkers en padden en soms jonge muizen. Verder worden zelfs jonge vogels uit nesten gehaald !

Zelf worden ze ook weer gegeten door o.a. reigers, vossen en buizerds. Maar ze geven zich niet zomaar gewonnen. Allereerste probeert hij te vluchten, Als dit niet lukt en hij toch gepakt wordt probeert hij zijn belager te verwarren door zich dood te houden. Hij ligt dan op zijn rug en laat zijn bek openhangen met de tong eruit. Soms weet hij zelfs een paar druppels bloed op zijn tong tevoorschijn te toveren! Een ander vaak voorkomend afweergedrag is het uitscheiden van een stinkende vloeistof. 

Ringslangen leggen halverwege juni tot wel 40 eieren (elastisch en met de omvang van een olijf) per legsel  in composthopen, bladhopen en mestvaalten. Mestvaalten waren vroeger bij elke boerderij te vinden maar zijn helaas niet meer van deze tijd.  Om de ringslang in  Aalsmeer,  Amstelveen en het Amsterdamse Bos een handje te helpen worden daarom elk jaar broeihopen aangelegd. Deze bestaan uit maaiafval, blad, houtsnippers, paardenmest of ruwe stalmest en takken. Door de combinatie van deze materialen ontstaat broei en loopt de temperatuur flink op. Hierdoor worden de eieren vanzelf in zes tot acht weken uitgebroed. In de loop van Augustus komen de kleine ringslangetjes dan uit het ei en zijn dan ongeveer zo groot als een flinke regenworm. Doordat broeihopen door meerdere ringslangen worden gebruikt worden er soms honderden eieren tegelijk in een broeihoop aangetroffen. Er komen dan ook vele kleine ringslangetjes uit zo’n hoop gekropen. Dit blijft natuurlijk niet onopgemerkt en vooral blauwe reigers eten er heel wat op.  Gelukkig blijven er genoeg over die weten te overleven en zich verspreiden over Amstelveen en omgeving.

Je kunt ze in heel Amstelveen en Aalsmeer tegen komen maar de meeste zitten in de Oosteinderpoel in Aalsmeer en rond de oevers van de Amstelveense Poel en natuurlijk de Heemparken van Amstelveen. Dit jaar zijn er alleen al in het J.P.Thijssepark al meerdere waargenomen. Komt dat zien in onze mooie Heemparken!

 Rene Reekers - Heemparken Amstelveen

 

 - Gemeente Amstelveen - Gemeente Aalsmeer

 

Copyright ©2015 Gemeente Amstelveen. Design by Vmediagroep

Chat openen
1
Vragen staat vrij
Wilt u een professionele heemparken rondleiding
Goedemiddag 👋, wilt u een rondleiding aanvragen? Klik hier.

Of heeft u een andere vraag. Klik dan hieronder aan.

Maar e-mailen mag natuurlijk ook op [email protected]