Welkom in de

Heemparken

Ontdek, Dwaal en Geniet, in deze betoverende Groene Oase in de Randstad, Drie sfeervolle Parken die zeker een bezoek waard zijn. De Parken zijn speciaal ontworpen…….

LEES MEER…

Actueel Heemparken Nieuws

Voorjaar in de heemparken

 

Holwortel – Corydalis cava

In de mooie heemparken van Amstelveen is het nu volop voorjaar. Alleen het weer is nog niet erg lenteachtig te noemen. Dat is voor ons en voor u als bezoeker misschien niet zo prettig maar door het frisse weer van de afgelopen weken verloopt het uitlopen van knoppen van de planten, struiken en bomen in de parken wat vertraagd en dit heeft zijn voordelen. De bloeitijd van voorjaarsbloeiers wordt hierdoor namelijk verlengd.

Soorten als holwortel, vingerhelmbloem en stengelloze sleutelbloem staan nu in bloei. Maarts viooltje, met dieppaars gekleurde en lekker ruikende bloemetjes laat zich ook eindelijk weer bewonderen en ook de bosgeelster bloeit nog steeds. Een prachtig teer bolgewasje dat al vroeg in maart bloeit en van nature op vochtige, voedselrijke grond in loofbossen en grasland voor komt. Een soort die nu steeds meer zichtbaar wordt is de bosanemoon. Deze plant heeft witte stervormige bloemen met gele meeldraden en vormt hier en daar tapijten van wit op de verder nog kale, grijsbruine bosgrond.

Soorten als holwortel, vingerhelmbloem, bosgeelster en bosanemoon profiteren van de overvloed aan licht die, nu er nog geen blad aan de bomen zit, tot op de bosbodem doordringt. Later in het
Jaar, als de bomen hun blad hebben gevormd, nemen soorten die wel tegen schaduw kunnen als lievevrouwebedstro en veel varensoorten hun plaats in.

Naast deze prachtige planten valt er nog meer te beleven in de Amstelveense Heemparken. Er zijn in deze tijd veel vogels die uit volle borst van zich laten horen. Een echte lenteboodschapper is de tjiftjaf. Dit kleine groen-bruine vogeltje zingt uren achter elkaar zijn eigen naam. Tussendoor ziet u hem druk heen en weer vliegen in de toppen van bomen waar hij zijn favoriete voedsel, insecten en hun larven, bij elkaar scharrelt. Een andere opvallende zanger die vaak s’ ochtends vroeg te horen is is de zanglijster. Deze mooie lijster zingt dan vanaf de top van een hoge boom zijn welluidende lied dat bestaat uit vele hoge tonen waarbij hij veel delen 2 of 3 keer herhaalt. Hij verwerkt zelfs geluiden van andere vogels in zijn zang. Zo kan het gebeuren dat u wandelend in de parken de geluiden van scholekster, grutto en zanglijster van één plek in een hoge boom hoort komen.
Als u al dit fraais zelf wil komen bekijken bent u van harte welkom in onze mooie heemparken.

 - René Reekers, hovenier heemparken Amstelveen

 

 - Gemeente Amstelveen - Gemeente Aalsmeer

 

Copyright ©2015 Gemeente Amstelveen. Design by Vmediagroep