Ontdek, Dwaal en Geniet, in deze betoverende Groene Oase in de Randstad, Drie sfeervolle Parken die zeker een bezoek waard zijn. De Parken zijn speciaal ontworpen…….
In de heemparken van Amstelveen is de herfst nu echt begonnen. De bladeren van bomen als Haagbeuk en Berk beginnen al bruin en geel te kleuren. Veel Krentenbomen zijn hun blad zelfs al kwijt. Door de harde wind van de afgelopen dagen ligt er al veel blad op de paden. Ook aan de vogels is te merken dat het herfst is. We zien nu regelmatig groepjes zanglijsters die de bessen van vooral Lijsterbes eten en op de grond tussen het blad op zoek zijn naar wormen en slakken. Deze vogels komen uit Noord-Europa en zijn op weg naar hun overwinteringsgebied in Frankrijk. Ze trekken s ’nachts en strijken s ’ochtends hongerig neer op zoek naar voedsel. En dat is er gelukkig volop in de parken. Een andere vogel die net als de zanglijster s ’nachts doortrekt is de tjiftjaf, een klein groengrijs vogeltje dat je vaak kan zien als hij druk bewegend op zoek is naar kleine insecten op de takken van bomen en struiken. Soms laat hij dan ook nog zijn kenmerkende zang horen waarin hij steeds zijn eigen naam zingt. Vaker nog laat hij een roepje (klinkt als” hoewiet “ ) horen dat hij de hele dag herhaalt. Om gek van te worden als je daar in de buurt onkruid aan het wieden bent. Maar soms is daar de oplossing nabij want er trekken ook sperwers achter de zangvogels aan naar het zuiden. En tjiftjafs staan zeker op hun menu!
Een vogel die nu ook vaak te zien is in de heemparken is de ijsvogel. Vaak hoor je alleen de roep (een hoog en fel klinkend “ piep”) en met wat geluk zie je dan een blauwe flits laag over het water langs vliegen. De laatste weken zijn ze wat meer te zien, waarschijnlijk omdat de jongen die het afgelopen broedseizoen uit het ei zijn gekropen nu rondvliegen op zoek naar kleine visjes die in de Hoornsloot en de sloten en vijvers in de parken te vinden zijn. Voor de ijsvogel is het te hopen dat de komende winter niet te koud is want bij langdurige vorst kan hij niet bij zijn voedsel, kleine vis. Veel ijsvogels sterven dan ook tijdens strenge vorstperiodes. Een paar jaar geleden in februari 2021 was er een vorstperiode van ca. 10 dagen en toen was de felle hoge piep het voorjaar daarop veel minder te horen. Gelukkig gaat het nu weer veel beter met dit kleine blauwe vissertje.
Dat het herfst wordt is nu natuurlijk ook aan de bloeiende planten in de parken te zien. Maar hoewel er veel planten uitgebloeid zijn is er toch nog genoeg te genieten. Bijvoorbeeld echte guldenroede, geel bloeiend en vooral langs bosranden te vinden, de uitgebloeide bloeiwijzen van de Beenbreek, die prachtig oranjebruin afsteken tegen de achtergrond van gagel, Rijsbes en struikheide en niet te vergeten de Hersttijloos.
Herfsttijloos is een hele bijzondere plant omdat hij 2 gezichten heeft. In het voorjaar vormt hij vrij grof, donkergroen blad laag bii de grond en in het hart van de plant zit een grote doosvrucht waar de grote groene zaden in zitten. Halverwege de zomer verdwijnen alle bovengrondse delen van de plant. Verbazingwekkend als je ziet hoe groot de plant in de zomer is. In de loop van september verschijnt dan een lila-gekleurde Crocus achtige bloem zonder blad boven de grond. Anders dan de grove aanblik die de plant in het voorjaar heeft ziet deze bloem er juist heel teer en kwetsbaar uit. De plant dankt zijn naam aan het feit dat hij in verschillende jaargetijden te zien is. Het is een in Nederland zeldzame soort die niet bestand is tegen te veel bemesting. Onder andere in Zuid-Limburg is hij nog te vinden. De plant is zeer giftig; hij bevat colchicine, een stof die de celdeling belemmert. Colchicine wordt als medicijn gebruikt bij onder andere jicht, reuma en kanker. Wilt u de Herfsttijloos, ijsvogels en Guldenroede komen bewonderen kom dan eens langs voor een wandeling in de altijd mooie heemparken van Amstelveen.
René Reekers
Heempark medewerker
- Heemparken Amstelveen
- Gemeente Amstelveen - Gemeente Aalsmeer
Copyright ©2015 Gemeente Amstelveen. Design by Vmediagroep