Welkom in de

Heemparken

Ontdek, Dwaal en Geniet, in deze betoverende Groene Oase in de Randstad, Drie sfeervolle Parken die zeker een bezoek waard zijn. De Parken zijn speciaal ontworpen…….

LEES MEER…

Actueel Heemparken Nieuws

Dag actieve nachtvlinders

 

In Nederland zijn er ongeveer 2400 soorten vlinders. Een groot deel daarvan  zijn nachtvlinders ; 2345. Er leven nog 53 soorten dagvlinders in Nederland.

Van de nachtvlinders zijn er dan weer een aantal (ook) overdag actief; de zogenaamde dag actieve nachtvlinders.

Nachtvlinders zijn van dagvlinders te onderscheiden doordat dagvlinders knopjes op hun antennes hebben en nachtvlinders niet. Verder houden nachtvlinders als ze in rust zijn hun vleugels altijd vlak en dagvlinders houden hun vleugels opgeheven.

In de heemparken is in deze tijd, aan het begin van de zomer, een aantal soorten waar te nemen; gamma uil,  sint Jansvlinder en, soms de kolibrievlinder.

Sint Jansvlinders zijn genoemd naar Sint Jan, oftewel Johannes de Doper. De naamdag van deze profeet valt op 24 juni  en werd vroeger (in bepaalde kringen nog steeds) gevierd als zonnewendefeest. Rond deze datum zijn deze vlinders dan ook voor het eerst te zien  Ze zijn prachtig gekleurd; overwegend zwart met 6 opvallende rode stippen op hun vleugels. Het is een vlinder van bloemrijke graslanden . Wij zagen deze soort afgelopen dinsdag 28 juni nog foerageren op zandblauwtje.

Hij lijkt sterk op de Sint Jacobsvlinder maar deze heeft een kleine rode vlek en een rode streep op de donkere vleugels. De rupsen leven op Jacobskruiskruid,  een giftige plant die tegenwoordig op veel plekken te zien is. Deze dag actieve nachtvlinder heeft zijn piek in het voorjaar en de meeste zijn dan ook in de loop van juni alweer verdwenen. Beide soorten komen in het hele land voor,  maar hebben hun grootste dichtheid in de duinen.

De gamma uil heeft vergeleken met de hiervoor genoemde opvallend gekleurde soorten juist een schutkleur. Deze bruine vlinder heeft in het midden van de voorvleugel een duidelijk gammateken.

Het is een trekvlinder uit het Middellandse Zeegebied en kan verspreid over het hele land worden waargenomen.

Een andere trekvlinder, en wel de mooiste van allemaal is de kolibrievlinder. Een prachtige en ook een beetje aparte vlindersoort. De  kolibrievlinder heeft door de manier waarop hij snel van bloem naar bloem vliegt en met zijn lange tong al nectar zuigend stilstaat in de lucht wel iets weg van een kolibrie. Zijn lijf is behaard waardoor hij ook iets van een hommel weg heeft. Hij kan overal opduiken en voor je het weet is hij alweer verdwenen. In de vlucht is de oranjebruine kleur van de achtervleugel en van de onderkant van de voorvleugel duidelijk zichtbaar. Verder is hij grotendeels warmbruin met een grijsachtige tint.

Elk jaar komt deze schoonheid uit Zuid-Europa naar ons land om zich hier voort te planten. Waarschijnlijk als gevolg van klimaatverandering bleven er de afgelopen jaren steeds vaker kolibrievlinders overwinteren.

De grootste kans op het zien van deze mooie vlinders heb je natuurlijk in de Amstelveense Heemparken waar vele kleurrijk bloeiende planten staan met nectar voor deze en vele andere vlindersoorten. Komt dat zien!

René Reekers, tuinman heemparken

 

 - Gemeente Amstelveen - Gemeente Aalsmeer

 

Copyright ©2015 Gemeente Amstelveen. Design by Vmediagroep