Welkom in de

Heemparken

Ontdek, Dwaal en Geniet, in deze betoverende Groene Oase in de Randstad, Drie sfeervolle Parken die zeker een bezoek waard zijn. De Parken zijn speciaal ontworpen…….

LEES MEER…

Actueel Heemparken Nieuws

Winterwerk in de heemparken

 

Als u deze maand een wandeling maakt in de heemparken in Amstelveen zal het u opvallen dat er een hoop gesnoeid wordt. Verspreid door de parken liggen hopen takken en stammen opgestapeld. Dit gebeurt ieder jaar in deze tijd.

Er zijn verschillende redenen om bomen te snoeien. Bijvoorbeeld als er dode takken in bomen zitten die boven de paden hangen. Deze worden dan vanwege de veiligheid van onze bezoekers verwijderd. Om dezelfde reden worden soms hele bomen gekapt omdat ze vanwege ziekte of ouderdom dreigen om te vallen. Wanneer een boom moet worden weggehaald wordt meestal geprobeerd om de stam van de boom te laten staan. Deze stammen bieden voedsel en schuilgelegenheid aan vele soorten schimmels en insecten. De larven van deze insecten en de insecten zelf worden weer door vogels als roodborst en grote bonte specht gegeten. Zelfs zoogdieren hebben soms hun nest in dood hout zoals we laatst zagen toen tijdens snoeiwerk een hele familie bosmuizen in een dode stam van een berk bleek te zitten!

Een andere reden om te snoeien is om variatie in hoogte en structuur in de bosgedeelten van onze parken te krijgen. We streven naar veel verschillen in hoogte waardoor er een afwisselend beeld ontstaat. Dit biedt ruimte voor struiken en plantensoorten die onder en tussen de bomen groeien. Het zorgt er, samen met de grote variatie aan inheemse plantensoorten voor dat de heemparken zo’n natuurlijke sfeer bieden.
De bomen die het meest gesnoeid worden zijn haagbeuk en veldesdoorn. Deze bomen vormen vaak grillige vormen in hun takken als reactie op het snoeien. Door dit jaar in jaar uit op dezelfde manier te doen, zoals in de heemparken al meer dan 80 jaar gebeurt, krijgen deze bomen prachtige mysterieuze vormen.

Dit jaar zijn door het zachte weer veel voorjaarsbollen, zoals Narcis, Boerencrocus en Lenteklokje al aan het uitlopen. Dus tussen de hopen takken verschijnen nu al heel wat groene blaadjes. Er was ook al een bloeiend zomerklokje te zien!

Een vogel die het heel fijn vindt dat het winterweer zo mild is de ijsvogel. In tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden houdt de ijsvogel helemaal niet van ijs.
Hij leeft vrijwel uitsluitend van vis en als er ijs ligt kan hij dus niet bij zijn favoriete voedsel. Meestal proberen ze in de buurt van hun territorium nog wat open water te vinden. Als het echt langere tijd vriest lukt dit niet meer. Twee jaar geleden was er een lange vorstperiode en legden veel ijsvogels het loodje. Maar na een afwezigheid van bijna 2 jaar zien we hem sinds kort weer regelmatig in de heemparken.

Dus als u met eigen ogen wilt zien hoe mooi de heemparken zelfs in de winter zijn kom dan langs voor een wandeling en misschien ziet u wel een ijsvogel als een blauwe flits over het water schieten.

 - René Reekers, vakman heemparken Amstelveen

 

 - Gemeente Amstelveen - Gemeente Aalsmeer

 

Copyright ©2015 Gemeente Amstelveen. Design by Vmediagroep