Welkom in de

Heemparken

Ontdek, Dwaal en Geniet, in deze betoverende Groene Oase in de Randstad, Drie sfeervolle Parken die zeker een bezoek waard zijn. De Parken zijn speciaal ontworpen…….

LEES MEER…

Een introductie over onze heempark specialisten

Heeft uw vragen, wij zijn er voor u

 

Onze namen van onder naar boven – Hilde, Josien, Beate, Walter, Rene, Jeroen, Joery, Gerben, Robert, Henri

 

 

Het hele jaar door werken wij in de heemparken met 10 mensen, dat is inclusief een voorman: In het Thijssepark 4 mensen, in de Braak ook 4 en in de “Gouden Hoek” met het Landwehrpark 1. Naast een ‘gewone’ hoveniersopleiding hebben wij ook een interne opleiding genoten. Dat moet omdat een heempark geen gewoon park is.

Als het wiedseizoen begint betekend dit voor ons een extra belasting voor rug en benen. Vanwege de tere beplanting kunnen we niet schoffelen, maar moeten we op de hurken wieden (gewoon met het mesje). Dit is nauwkeurig werk wat een grote kennis van de (kiem)planten vereist. Ook is het van belang het ‘gedrag’ van een plant te kennen, zodat deze op de juiste manier beheerd kan worden. Maar dat is natuurlijk niet het enige werk. Als het weer het toelaat planten we ook gerenoveerde vakken vol met planten van onze eigen kwekerij en verzamelen we zaden als die rijp zijn. Soms hoort u het gebrul van de gasbrander. Deze houdt op milieuvriendelijke wijze de lavapaden schoon van straatgras en andere ongewenste kruiden. Na een flinke regenbui kunt u ons met een snoeischaar door het park zien lopen om overhangende takken te verwijderen. Maar het meeste werk is toch wieden, wieden, wieden….

Wij zijn continu bezig om de “Natuur” te sturen. Veel planten die in onze parken groeien hebben maar een beperkte concurrentiekracht. Wij helpen hun door de sterkere soorten weg te wieden. Daardoor kunnen onze zeldzame soorten zichzelf vermeerderen en uitgroeien tot mooie populaties. Van sommige soorten hebben we zelfs een grotere populatie in de parken dan in de vrije natuur. Veel soorten hebben ook sterk de neiging om door het park heen “te wandelen”. Wij geven ze deze kans, maar na enige jaren moet de klok wel weer teruggezet worden. Er wordt dan grondverbetering toegepast en de “weggewandelde” soorten worden dan weer op hun oude plaats gezet. De hele dag maken wij de afweging of een plant hier mag groeien of niet, wordt het niet te massaal of heb ik hem niet liever aan de overkant van het pad”. Allemaal leuke vragen om je hoofd over te breken. Als er dan weer mooie plantencombinaties staan zijn wij erg tevreden.

Waar wij ook steeds goed op moeten letten is de hoeveelheid licht. De boomkruinen in de parken groeien steeds dichter naar elkaar toe: Het park is immers al 75 jaar oud. Aangezien veel plantsoorten van een grote dosis licht houden moeten wij hier ook voor zorgen. Wij zijn dan ook 2 maanden in de winterperiode en ook nog een deel in de zomerperiode aan het snoeien om de planten in hun licht behoefte te voorzien. Zo voorkomen we dat het aantal planten afneemt of zelfs uitsterft. Een flinke klus dus die elk jaar weer terugkomt!

Het is daarom ook een zeer uitdagende baan, die nooit verveelt en je altijd maar weer aan het denken zet.


 

NAMENS HET HEEMPARKTEAM WENSEN WIJ U VEEL PLEZIER IN DE PARKEN

Copyright ©2015 Gemeente Amstelveen. Design by Vmediagroep

Chat openen
1
Vragen staat vrij
Wilt u een professionele heemparken rondleiding
Goedemiddag 👋, wilt u een rondleiding aanvragen? Klik hier.

Of heeft u een andere vraag. Klik dan hieronder aan.

Maar e-mailen mag natuurlijk ook op [email protected]