Welkom in de

Heemparken

Ontdek, Dwaal en Geniet, in deze betoverende Groene Oase in de Randstad, Drie sfeervolle Parken die zeker een bezoek waard zijn. De Parken zijn speciaal ontworpen…….

LEES MEER…

Introductie

C.P.Broerse

 

Deze Parken zijn speciaal ontworpen door C.P. Broerse. De expertise van de heer K. Landwehr, die toen de beheerder van de heemkwekerij was, is van zeer grote waarde gebleken voor de ontwikkeling van 2 kleurrijke “betoverende” parken. De Heemparken hebben gezamenlijk een oppervlakte van ongeveer 12 hectare in het noordwestelijke deel van Amstelveen. Ze liggen verscholen aan beide zijde van de Amsterdamseweg.

 

Het oudste deel, de Braak, is aangelegd in 1940, het jongste deel, het laatste deel van het Dr. Jac. P. Thijssepark, in 1972. Door de stijl, het ontwerp en het gebruik van uitsluitend inheemse planten hebben de parken bekendheid tot ver buiten onze grenzen gekregen. Fotografen, filmers en tv-ploegen vanuit de gehele wereld hebben het beeld dat de heer Broerse geschapen heeft, verder verspreid. Het gevolg is dat bezoekers van diverse nationaliteiten het park bezoeken.

 

 

In 2011 werden De Braak en het Dr,J.P.Thijssepark Rijksmonument

Koos Landwehr

 

Broerse en Landwehr probeerden in de parken de natuur niet te imiteren, eerder te perfectioneren. Met planten schilderden zij een nieuw landschap, een landschap waarin de kennis en schoonheid van bestaande Nederlandse landschappen besloten ligt. Een ontwerp met oog voor het geheel en aandacht voor het detail. Het Dr. Jac. P. Thijssepark bestaat uit vele tuinkamers, ieder met een eigen sfeer. De Braak heeft een veel opener karakter met weidse uitzichten.

 

Door het verschil in karakter versterken de 2 parken elkaar. Het gebruik van kleur, textuur, structuur, diepte en lijnenspel in de parken zijn nog steeds uniek. En daarmee nemen de heemparken een bijzonder plaats in de Europese tuingeschiedenis. In de parken groeien nog enkele zeer zeldzame of zelfs verdwenen soorten. Hierdoor zijn de parken eigenlijk een soort van openlucht museum.

 

 

Amstelveen wint goud als ‘Groenste stad van Europa’

Copyright ©2015 Gemeente Amstelveen. Design by Vmediagroep