Welkom in de

Heemparken

Ontdek, Dwaal en Geniet, in deze betoverende Groene Oase in de Randstad, Drie sfeervolle Parken die zeker een bezoek waard zijn. De Parken zijn speciaal ontworpen…….

LEES MEER…

Heemplantenkwekerij De Braak

Bezoek ook onze Heemplantenkwekerij in De Braak

Hier worden planten gezaaid en gestekt om ze later in de parken of elders binnen de Gemeente te gebruiken. Er staan een groot aantal stenen bakken met beplanting voor natte en droge, maar ook voor zure en kalkrijke biotopen.


De kwekerij is geopend op werkdagen van 08.00—16.00 uur


In Heempark De Braak, aan de noordzijde van de grote vijver, ligt al sinds jaar en dag een kleine kwekerij (foto 1). Hier worden inheemse planten, struiken en bomen gezaaid, gestekt en opgekweekt voor gebruik in een van onze parken of  elders in de gemeente.

Op werkdagen is hier ook een mogelijkheid om te picknicken.


Als je de kwekerij oploopt zie je aan je linkerhand een kleine kruidentuin. Hier vind je planten voor gebruik als voedsel. Oude graansoorten als Evene, een haversoort, Zwarte haver, Winter en Zomergerst, Emerkoorn en Spelt, twee tarwesoorten en Winterrogge. (foto 2)

Ook keukenkruiden als Tijm, Salie, Laurier, Citroenmelisse en Maggiplant kom je daar tegen, (foto 3) evenals een aantal verfplanten als Wede, Meekrap en Verfbrem.

Rechts staan een aantal ronde schalen op rij. (Foto 4) Deze schalen werden voor het eerst gebruikt voor de Floriade van 1972 in Amsterdam. Door gebruik te maken van verschillende grondsoorten als zure veen, voedselarm zand, kalkrijke leem enz. en met afvoergaten op verschillende hoogte kan je vele biotopen (groeiplaatsen) voor planten creëren. Deze bakken zijn ook uitermate geschikt voor balkons en kleine tuinen.

Verder naar achteren staan veel eenjarige soorten als Korenbloem, Klaproos, Kamille, Bolderik en Wilde ridderspoor. Hiervan worden elk jaar zaden geoogst voor gebruik in eenjarige bloemenakkers. (Foto 5)

 

Aan het einde van het pad staan vele boomsoorten, die wij een aantal jaren opkweken tot mooie grote bomen. Berk, Els, Zomereik, Zwarte populier, Schietwilg te veel om op te noemen.

Nu in de zomermaanden is de kwekerij op zijn mooist. U bent van harte welkom, zoals het bord bij de ingang al aangeeft.

Copyright ©2015 Gemeente Amstelveen. Design by Vmediagroep

Chat openen
1
Vragen staat vrij
Wilt u een professionele heemparken rondleiding
Goedemiddag 👋, wilt u een rondleiding aanvragen? Klik hier.

Of heeft u een andere vraag. Klik dan hieronder aan.

Maar e-mailen mag natuurlijk ook op [email protected]