Welkom in de

Heemparken

Ontdek, Dwaal en Geniet, in deze betoverende Groene Oase in de Randstad, Drie sfeervolle Parken die zeker een bezoek waard zijn. De Parken zijn speciaal ontworpen…….

LEES MEER…

Dr. Koos Landwehrpark

 

De Bonte Wei

 

De titel wijst naar een prachtig plaatjes album van Jac. P. Thijsse over bloemrijke hooilanden. Ze waren er in zijn tijd nog in overvloed. Hoe zijn dit soort landjes destijds ontstaan ?

 

In een tijd dat er nog weinig machines voorhanden waren, werd bijna al het werk met de handen gedaan. Maaien en hooien ; melken en bemesten van het land. De enige hulp die ze erbij hadden was één of twee paardenkrachten. Vanwege de tijd werden de koeien zoveel mogelijk rondom de boerderij gehouden. Ze moesten elke dag voor het melken opgehaald worden. Een tijdrovend karwei. De verre stukken land werden dan beheerd als hooiland. De boer kwam daar slechts enkele keren per jaar.  Maaien, hooien en weer opruimen. In het voorjaar werd de opgeslagen mest  ook in de directe omgeving van de boerderij verwerkt. Als er veel mest was werden ook de verre hooilanden ervan voorzien. Vaak gebeurde het echter dat die stukken werden overgeslagen. Dit alles had ook effect op de planten die er groeiden.

Weinig mest (voeding) betekende minder gras en daar profiteerden planten van. Boterbloem, (foto 1) Koekoeksbloem, (foto 2) Pinksterbloem en Veldzuring (foto 3)  kunnen met minder voeding leven. Deze vorm van landbouw leverde onbedoeld prachtige bloemrijke graslanden, zoals Thijsse dat beschreef in zijn boek De Bonte Wei. Met de komst van machines en kunstmest verdwenen deze juweeltjes in een rap tempo uit het landschap. Wat overbleef waren de saaie groene weiden zonder bloemen. Gelukkig hebben natuurorganisaties nog een aantal kunnen behouden. Ook wij hebben al sinds 1950 een bloemrijk landje, het Dr.Koos Landwehrpark, in bezit. (foto 4)  Een klein stukje ” bonte wei”, welke wij op de “oude” manier beheren. Maaien in augustus en als het niet te nat is ook in oktober. Eens in de 6-7 jaar bemesten met oude koemest, net genoeg voor een mooie bloei. (foto 5) Hier groeien nog zeldzaamheden als Spaanse ruiter en Kranskarwij (foto 6). Een heel groot compliment voor de Gemeente Amstelveen dat ze ooit aandurfden zo’n prachtig bloemrijk hooilandje aan te leggen midden in de bebouwing. (foto 7)

 

Copyright ©2015 Gemeente Amstelveen. Design by Vmediagroep

Chat openen
1
Vragen staat vrij
Wilt u een professionele heemparken rondleiding
Goedemiddag 👋, wilt u een rondleiding aanvragen? Klik hier.

Of heeft u een andere vraag. Klik dan hieronder aan.

Maar e-mailen mag natuurlijk ook op [email protected]