Welkom in de

Heemparken

Ontdek, Dwaal en Geniet, in deze betoverende Groene Oase in de Randstad, Drie sfeervolle Parken die zeker een bezoek waard zijn. De Parken zijn speciaal ontworpen…….

LEES MEER…

Elke maand belichten we een item

De gevlekte aronskelk – Arum maculatum

Het voorjaar barst nu los en er begint al heel veel weer te groeien in onze Heemparken. Het prille groen komt tevoorschijn en de eerste bollen laten hun koppen al weer voorzichtig zien!
Wij krijgen altijd veel vragen in het najaar over oranje bessen die opeens verschijnen zo uit de grond. Je ziet dan geen blad maar wel dus opvallende bessen.
Dit zijn de bessen van de gevlekte aronskelk. De bladeren zijn dan al afgestorven maar de opvallende bessen staan dan nog boven de grond.
De gevlekte aronskelk komt nu overal in onze parken boven de grond. Je ziet de opvallende pijlvormige bladeren boven de grond komen. Ze kunnen zowel gevlekt als ongevlekt zijn. Het blijft echter de gevlekte aronskelk.
De plant heeft een langwerpige knol waaruit dan lang gesteelde glimmende bladeren komen.
Later verschijnt dan tussen de bladeren een bleekgele kelk. Als de bloemen zich openen verspreiden ze een opvallende aas geur. De bloemen worden zelfs 10 graden warmer dan de omgeving. Deze geur en/of warmte trekt als een gek insecten aan.
Deze insecten worden “gevangen” door de bloem. Ze vliegen op de geur af en zo naar binnen in de kelk. De terugweg wordt dan afgesloten door stugge haren die de volgende dag wel weer soepel zijn. De insecten bestuiven dan de bloem en worden dan dus 24 uur later weer ‘vrij gelaten”.
In Nederland komt de soort algemeen voor in Zuid-Limburg en is sterk gebonden aan loofbos.
In onze parken nemen ze de afgelopen jaren flink toe.
Net buiten onze parken komt nog een andere soort voor de Italiaanse aronskelk. Deze soort is forser en heeft opvallende gele strepen langs de nerven. Ook de bessen zijn 2 maal zo groot als de bessen van de gevlekte. Ongeveer 1 cm. in doorsnede. Een ander groot verschil is dat de bladeren van de Italiaanse al voor de winter verschijnen terwijl de bladeren van de gevlekte nu net boven de grond komen.
In de gouden hoek staat ook nog een andere opvallende aronskelk uit Kreta. Deze Arum concinnatum heeft opvallende gevlekte bladeren en lijkt verder sterk op de Italiaanse.
Kom de komende weken maar eens een wandeling maken en geniet dan van de ontluikende flora die overal om u heen losbarst.

P.S. Hou deze website goed in de gaten, maar vergeet ook niet onze Facebook te liken

Aronskelk – Arum maculatum

Copyright ©2015 Gemeente Amstelveen. Design by Vmediagroep