Welkom in de

Heemparken

Ontdek, Dwaal en Geniet, in deze betoverende Groene Oase in de Randstad, Drie sfeervolle Parken die zeker een bezoek waard zijn. De Parken zijn speciaal ontworpen…….

LEES MEER…

Elke maand belichten we een item

Amstelveense bermen staan in bloei!

Amstelveen staat bekend om zijn fleurige bloemrijke bermen.

Dit klinkt heel eenvoudig maar dat is het helemaal niet.

Bermen zijn eigenlijk stroken tussen of langs wegen die helemaal volgroeid zijn met vaste planten.

Deze bloemenborders worden dan een of tweemaal per jaar gemaaid om ze te onderhouden.

Als je niet blijft maaien en het maaisel blijft afvoeren zullen de bermen gaan verrijken met voedingsstoffen. Ze zullen dan vol gaan groeien met hoofdzakelijk hele sterke grassoorten.

Het grootste voordeel van onze Amstelveense bermen is dat de meeste bewust zijn aangelegd op zand. Dit is een schrale arme ondergrond wat ervoor zorgt dat de dominante grassen niet zo had groeien. De vaste planten die je erin zaait hebben dan meer kans om zich te ontwikkelen en je hebt dan na een jaar of 5 een heel mooi beeld. Blijf je deze bermen dan goed beheren, maaien en afvoeren dus, dan kunnen deze bermen tientallen jaren een bron zijn van veel kleur en fleur in het stedelijke gebied.

Wat wij hier in Amstelveen doen is dat wij als groendienst zelf zaden knippen uit deze bermen om altijd een voorraad zaden achter de hand te hebben om dan later weer te kunnen doorzaaien.

Wij hebben een zadenkast met bijna 400 soorten inheemse kruiden waaruit wij dan kunnen putten bij het maken van een zaadmengsel.

Je stopt dan in zo’n zaadmengsel ongeveer 20 procent eenjarige akkeronkruiden die dan de eerste jaren zorgen voor snel heel wat kleur. Denk bijvoorbeeld maar aan klaproos, franse silene of bolderik. In de loop van de jaren nemen deze soorten dan af en nemen de echte vaste planten het over. Je ziet dan de berm elk jaar een ander beeld geven.

Dus mensen die zeggen klaprozen horen in een berm hebben niet helemaal gelijk. De eerste jaren staan ze erin maar later verdwijnen deze eenjarigen.

Als je daarentegen een berm aan gaat leggen op klei dan wordt alles een ander verhaal. Dan begin je meteen met een hele rijke grond en moet je vaak jaren maaien en afvoeren, het zo genaamde verschralen om een bloemrijk beeld te kunnen krijgen.

Wil je dus en mooie berm, begin met schrale omstandigheden anders moet je soms tientallen jaren wachten op het gewenste resultaat.

Tijdens het zaadknippen uit de bermen strooien wij ook geregeld zaad uit op plekken waar het wat kaal begint te worden. Wij zijn dus altijd een beetje aan het doorzaaien.

Ontstaat er op plekken heel veel gras en is het niet te droog dan kun je ook denken aan het inzaaien met ratelaar. Deze geel bloeiende halfparasiet pakt het gras dan stevig aan zodat dit deels verdwijnt. Andere minder sterke soorten krijgen dan de kans om deze open gekomen plekken te gaan bevolken.

U ziet alleen maaien en afvoeren is niet het enige, je moet altijd een beetje blijven rommelen om de kleurvariatie erin te houden.

Geniet de komende maanden van de kleurenpracht en zie dat ook de bermen steeds van kleur blijven veranderen!

P.S. Hou deze website goed in de gaten, maar vergeet ook niet onze Facebook te liken

Amstelveense bermen staan in bloei!

Copyright ©2015 Gemeente Amstelveen. Design by Vmediagroep