Welkom in de

Heemparken

Ontdek, Dwaal en Geniet, in deze betoverende Groene Oase in de Randstad, Drie sfeervolle Parken die zeker een bezoek waard zijn. De Parken zijn speciaal ontworpen…….

LEES MEER…

Dr. Jac. P. Thijssepark – Rijksmonument

Als heempark is het Dr. Jac. P. Thijssepark wel het bekendst in Amstelveen

 

Ontwerpers: C.P. Broerse, 1940, 1949/ B.J. Galjaard, 1972. Oppervlakte 5,3 ha.

De heer Chris Broerse kreeg de opdracht om een park aan te maken op de grens van het Amsterdamse Bos en een te ontwikkelen villapark. Het idee was om welgestelde burgers binnen de gemeente grens te halen. In 1940 is gestart met de aanleg van het toenmalige westelijk bovenland. In 1953 is deze naam als eerbetoon omgedoopt in Dr. Jac. P. Thijssepark.

Het park is aangelegd als een smalle strook grenzend aan de Hoornsloot, de waterscheiding met het Amsterdamse Bos. Broerse verkoos de Engelse Landschapsstijl en was een groot voorstander van inheems plantgebruik. Door plaatselijke verhoging en verlaging konden planten op drogere en natte grond worden toegepast. De wilden-plantenspecialist Koos Landwehr bood hulp bij het verzamelen en kweken van inheemse planten.

In het hele ontwerp slingeren paden door een begroeiing van hoge bomen, dichte struiken en kruiden naar open ruimten van afwisselende grootte. In combinatie met de wandelpaden, vijvers en waterlopen is een op de natuur geïnspireerde beplanting ontstaan met een sterk, schilderachtig karakter. De kracht van het park zit vooral in de vormgeving met planten en de wisseling van kleuren met de seizoenen.

In Amstelveen is de naam “heempark” bedacht. De heemparken in Amstelveen verschillen van de latere heemparken, zoals die in de jaren zestig zijn ontstaan. Heemparken in Amstelveen zijn geen verzamelingen van nagebootste (cultuur)landschappen met bepaalde plantengemeenschappen. In het Dr. Jac. P. Thijssepark spelen de composities en de belevingswaarde een grote rol.

De dynamiek van de beplanting is groot. De kruiden en planten blijven niet vast op hun plek staan maar verspreiden zich door uitzaaien en uitlopen. Het natuurlijk ogende park vergt zeer intensief onderhoud door gespecialiseerd personeel. Voortdurend moet worden afgewogen waar de natuur haar gang kan gaan en waar moet worden ingegrepen.

 

 

Copyright ©2015 Gemeente Amstelveen. Design by Vmediagroep